AUMM Sesi İle Yankılanan Bir Akım: YOGA

Hindistan’nın kadim öğretilerinden biri olan yoganın tarihi MÖ 3300’lere dayanıyor. Son 5 yılda Türkiye’de de yogayı farklı yoga tiplerinin isimleriyle duyar olduk.

Yoga ile ilk tanıştığımda ben de çoğu kişi gibi “aumm” sesiyle başlayan meditasyon odaklı bir terapi alacağımı düşünmüştüm. 1 saatin sonunda bedenimi, özellikle ayaklarımı yeniden fark ettiğim bir akışın içinde buldum kendimi. Yaptığım her hareketin enerjisi bir anda nefesime doldu ve zihnimdeki bütün sesleri susturdu.

Çoğu kişi benim anlattığım masalsı kıvama ilk dersten gelemiyor maalesef. J Ama herkes ilk derste bilinçli nefes almanın, vücudu ve beyni nasıl etkilediğini birebir deneyimleyebiliyor.

 

Neler oluyor peki vücutta ?

Yapılan her harekette burundan alınan derin ya da doğal nefesler organlara oksijeni iletiyor.

Hareketlerin bazıları iç organlara masaj yapar nitelikte olduğu için sindirim, dolaşım gibi ana beden aktiviteleri destekleniyor.

Yang (hareketli yoga türleri) yapılan derslerde kaslar öncelikli olarak kasılıp gevşediği için vücut esnekliği sağlanıyor ve bedendeki stres odaklı hastalıkların iyileşmesi için alan açılıyor.

Yin (durağan yoga türleri) yapılan derslerde ise kaslar serbest bırakılarak, kaslar dışında vücudun içinde olan diğer derin bağ dokular esnetiliyor.

Zamanla düzenli uygulama yaptığınızda fiziksel etkilerinden çok, zihinsel ve duygusal kazanımları hayatınıza eklemiş oluyorsunuz.

Odaklanmayı destekliyor (ki bu çocuklar için çok önemli), zihninizi sadeleştiriyor ve rahatlatıyor.

Her şeyden önemlisi bir dakika durup soluklanamadığımız ve kendimize, içimize bakmamak için bahaneler türettiğimiz bu hızlı tüketim çağında “başka hiçbirşeyi düşünmeden”, “sadece kendimize ayırdığımız” bir saatlik bir zaman dilimi demek yoga.

Düşünmek zorunda olduğumuz o kadar çok şey var ki, bazen hiçbir şey düşünmemek için yapılır yoga. Bazen de gerçekten düşünülmesi gereken şeyleri, düşünmeye başlamak için yapılır.

Çocukken bilinçsizce yaptığımız bir çok hareketi barındırır yoga ve büyürken öğrendiğimiz bir çok şeyi sorgulamamızı ve dışarıdan bir yönlendirme olmadan yeniden algılamamızı sağlar. Sevgi enerjisini açığa çıkarır ve o güzel sesle kapanır: “Namaste”

Her hocanın Namaste için ayrı ayrı açıklaması vardır, ortak olan yanı ‘’bir olmaktır’’.

Benim özüm, senin özünü bilir ve saygı duyar. Bir olarak sevgiyle kucaklar. Namaste*

 

Son Yazılar